Selectează o Pagină
Dacă ești hotărât să începi o afacere de comerț online, trebuie să știi că vei avea de luat câteva decizii destul de dificile. De aceea este nevoie de documentare și trebuie să știi încă de la început câteva lucruri:

 •  În primul rând trebuie să știi nișa pe care vrei sa activezi și care este concurența pe acea nișă (gândește-te cât de greu ar fi acum să îți deschizi un magazin IT?) Cu cât nișa este mai restrânsă, cu atât este mai ușor este de penetrat, dar pe de altă parte numărul clienților este mai mic.
 • Apoi trebuie să stabilești un buget pentru platforma de ecommerce, dar și pentru mentenanță (dezvoltare/achiziționare de noi module pentru nevoi ulterioare) și hosting.
 • Trebuie apoi să stabilești bugetul pentru marketing (promovare – atragere clienți, cât și pentru persoane (freelanceri sau agenții) care sa te ajute să te promovezi pe toate canalele (adwords, facebook, SEO etc)
 • ce tip de afacere ai (magazin online care vinde produse fizice, vânzare de servicii, etc)
 • dacă vinzi produse fizice trebuie să știi ce caracteristici au ele (atribute de mărimi/culoare diferențiabile la nivel de stoc, produse personalizate, vânzare recurentă – abonamente)
 • numărul de produse afișate pe site: 1-5, 100 – 1000, > 10000 etc
 • Unde vei face gestiunea stocurilor? În platforma de e-commerce sau într-un program de contabilitate?
 • Unde și cum vei face gestionarea clienților, comenzilor, preturilor?
 • câți oameni vor lucra la gestionarea magazinului? 1-2, 10, vor fi din departamente diferite?
 • cum încasezi banii (online – plata cu card sau offline – în sistem ramburs)
 • exista și un magazin fizic propriu?
 • cum te vei organiza logistic (cum vei livra: ai stocurile proprii? Sau vinzi de la alți furnizori prin sistem dropshipping?)

Acest articol și cele care vor urma, încearcă sa te ajute să iei decizia corectă dacă vrei să începi o afacere de comerț online, acea decizie care te va duce spre obținerea celor mai bune rezultate la costuri minime.

Un magazin online este de fapt o platformă software al cărei rol este să deruleze (mai mult sau mai puțin automat) toate operațiunile necesare pentru a vinde produse online, începând de la promovare, preluarea comenzilor, livrare și până la încasarea banilor rezultați din vânzare.

Există, la ora actuală o mulțime de soluții care pot rezolva această problemă. Aceste soluții pot fi împărțite în trei mari categorii: Open Source, SaaS și soluții Custom.
Să vedem ce înseamnă fiecare și care sunt punctele tari și punctele slabe pentru fiecare.

Open Source

Platformele open source sunt platforme de ecommerce care pot fi instalate gratuit sau aproape gratuit și care în varianta lor de bază asigură funcțiile minimale necesare funcționării unei afaceri de comerț online.

Cele mai cunoscute sunt Woocomerce (care este o extensie pentru WordPress), Opencart, Magento și Prestashop.
Pentru adăugarea de funcții noi este necesară instalarea unor module dezvoltate de obicei de către comunitatea celor care le utilizează și care pot fi gratuite sau pot costa mai mult sau mai puțin, în funcție de platformă.

Marele avantaj al acestor platforme este că în jurul lor există comunități numeroase de dezvoltatori și numeroase module care pot rezolva aproape orice nevoie pentru un magazin online.

Costurile de implementare diferă în funcție de platformă și de funcțiile implementate, iar scalarea unui magazin online realizat pe o platformă open source este foarte simplă până la un anumit punct.

Existând acces liber la codul sursă, migrarea spre o altă platformă sau la o alta firmă de mentenanță este foarte facilă.

Platforme SaaS

Platformele SaaS (Software as a Service) sunt platforme dezvoltate de către diverse firme și pentru folosirea cărora se plătește o anumită sumă lunar sau anual.

Sunt găzduite de obicei pe serverele firmei proprietare, iar fiecare utilizator primește dreptul de acces la resurse, în funcție de abonamentul plătit.

Exemple de platforme SaaS românești sunt: Shopmania, Delazero, ContentSpeed sau Gomag.
Aceste platforme au de regulă module prefabricate care asigură diverse funcții suplimentare necesare funcționării unei afaceri de comerț online. Instalarea lor poate fi făcută chiar de către utilizator, dar dacă este nevoie de personalizarea lor sau de funcții mai specifice acest lucru se va realiza mai greu.

Dezavantajul acestor platforme este că fiind platforme dezvoltate „in house” în cazul în care se dorește migrarea spre o altă platformă, tot ce vom primi va fi o bază de date și niște fotografii pentru produse, deci va trebui să o luăm practic de la zero.
Avantajul este viteza de implementare a magazinului, practic după crearea unui cont de utilizator pe platformă, trebuie doar să încărcăm produsele și magazinul este gata să vândă.

Hostingul este asigurat de către firma proprietară, deci vei depinde în totalitate de aceasta.
În ceea ce privește costul, de regulă la aceste platforme se percepe un abonament lunar, care variază de la câteva zeci de euro la sute de euro, în funcție de numărul de produse și de funcțiile implementate.

Platforme Custom

Platformele custom sunt dezvoltate de la zero pentru nevoi specifice sau pentru magazine foarte mari (gen eMag, etc). Dezvoltarea lor implică multă muncă, costuri mari și timp îndelungat pentru dezvoltare.

Alegerea tipului de platformă de eCommerce trebuie să fie făcută cu grijă, analizând cu atenție toate aspectele cere vor face ca afacerea ta de comerț online să funcționeze.

Este o alegere similară cu cea pe care trebuie să o faci când cauți o casă: poți alege să stai în chirie platforma SaaS), să cumperi un apartament sau o casă pe care poți să o amenajezi cum îți place (Open Source) sau să construiești casa visurilor tale, dacă bugetul îți permite (platforma custom).

O platformă Open Source poate să-ți ofere un start bun la costuri rezonabile și cu posibilitatea de a adăuga funcții noi.
Noi asigurăm clienților noștri un parteneriat pe termen lung, care cuprinde mentenanță, asigurarea hosting-ului pe servere optimizate și adăugarea de noi funcții necesare desfășurării în condiții bune a activității de comerț online. Pentru mai multe informații contactează-ne și îți vom răspunde cu plăcere la orice întrebare.